Latest News

Sejarah Terciptanya Tiga Warna Lampu Isyarat


Sejarah Terciptanya Tiga Warna Lampu Isyarat | Sejarah Terciptanya Tiga Warna Lampu Istyarat | Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada para pembaca yang diksihi dan dihormati sekalian. Pernahkah kita terfikir kenapa warna lampu isyarat di seluruh dunia berwarna hijau, kuning dan merah? Hari ini Dr Fuh nak kongsikan dengan korang tentang sejarah traffic light. Jom baca!

Pada permulaannya, lampu isyarat digunakan untuk keretapi dengan warna merah sebagai berhenti, hijau sebagai berhati-hati dan putih ialah bergerak. Namun, ia memberikan masalah apabila bekas warna lampu isyarat tertanggal yang menyebabkan pemandu keretapi mengangap isyarat sebagai putih iaitu bergerak.

Keadaan di waktu malam juga berbahaya kerana ada yang tersilap melihat bulan penuh sebagai lampu putih dan sukar dilihat pada siang hari.

Akhirnya lampu isyarat di jalan raya diperkenalkan dengan warna merah dan hijau sahaja di London pada 1868 dengan menggunakan lampu gas. Ia diperkenalkan oleh J.P. Knight dan dibina oleh syarikat jurutera keretapi Saxby & Farmer.

Sejarah Terciptanya Tiga Warna Lampu Istyarat. Pada permulaannya, lampu isyarat digunakan untuk keretapi dengan warna merah sebagai berhenti,

Namun, lampu ini mudah meletup dan mengakibatkan polis yang mengawal lampu isyarat cedera. Oleh itu, lampu isyarat tidak digunakan sehinggalah lampu isyarat beroperasi menggunakan mentol elektrik.

Lampu isyarat elektrik dibina pada 1912 oleh Lester Wire, seorang anggota polis di Amerika Syarikat dengan menggunakan warna merah dan hijau. Akhirnya warna kuning ditambah bagi memberi maksud berhati-hati serta mengatasi masalah lampu putih yang mudah mengelirukan pemandu.

Pada 1923,Garrett Morgan mempatenkan versi lampu isyaratnya yang akhirnya dibeli oleh syarikat General Electric dengan harga USD 40 000.

Pada masa ini, lampu isyarat telah dipertingkatkan dengan menggunakan lampu LED yang lebih jelas dilihat dan lebih tahan berbanding lampu mentol dengan skrin berwarna yang akan luntur warnanya.

Lampu isyarat berwarna merah juga ditambah sedikit warna oren dan hijau ditambah sedikit warna biru bagi membantu pemandu yang buta warna.

Begitulah sedikit sebanyak sejarah terciptanya tiga warna lampu isyarat.

0 Response to "Sejarah Terciptanya Tiga Warna Lampu Isyarat"